31 Gennaio 2017

Thesare dukagjinase

Dukagjini shtrihet ne Veri te Shqiperise dhe ne verilindje te rrethit Shkoder. Sot perbehet nga tre zona : Pulti, Shala, Shoshi me 24 fshatra. Dukagjini, per vet vlerat e medha historike patriotike eshte burim i pashtershem per cdo studiues vendas po te huaj qe kerkon te germoje e thellesine vyer te vlerave morale materiale e shpirterore te misheruara ne zemren dhe gjakun e dukagjinasve. Gjate punes per pergatitjen e ketij libri jam munduar qe te zgjedhi fjalet e urta te mirefillta,duke kaluar frazeologjite,anekdotat e tjera..Ne kete liber pasqyrohen edhe gjeagjeza:
Per njeriun,siç jane gjymtyret,organet,jeta dhe veprimtaria e perditshme.
Per jeten familjare,bashkeshortore,me femijet,rinine,pleqerine,banesen e fundit etj.
Per punen dhe mjetet e punes:
Per punen e mjetet e punes ne blegtori.
Per punen e mjetet e punes te zanatçinjeve.
Per punen e mjetet e punes ne ekonomine shpijake.
Per mjetet e shkembimit ekonomik.
Banesa:  Ndertimi i baneses,ambjentin e mbrendeshem e ambienti e jashtem.
Per ushqimet e pijet.
Per veshjet ,stolit e pajisjet e ndryshme.
Per mjetet kulturore dhe ato artistike.
Per mjetet e komunikacionit e nderlidhjen.
Per pemet dhe bimet.
Per druret dhe shkurret.
Per kafshet,shpendet dhe insektet.
Per kohen,qiellin,token e fenomenet atmosferike.
Disa nga gjeagjezat—problemore.
Gjeagjeza te ndryshme.