6 Febbraio 2017

Historiku i vllaznise Dedaj

Ne kete historik pasqyrohen traditat e zakonet e mira qe i kan rezistuar kohes sic jane : besa,guximi,trimeria,ndershmeria e sinceriteti etj. Luftrat qe jane zhvilluar per liri e pavaresi kunder pushtuesve turq,serbo-malazez,austro-hungarez dhe nazi-fashisve gjerman e italian,patriotizmi e dashuria e madhe qe ashte trasheguar per mbrojtjen e atdheut. Ketu pasqyrohen disa nga zakonet e mira sic eshte mikpritja,bujaria e zemergjersija,gjendja social-kulturore dhe ekonomike,menyra e jetes,veshjes karakteristike etj.

Ne historik pasqyrohen profesionet qe jane trasheguar per bujqesine,blegtorine,fruta-vitikulturen,ndertimin,zejtaria etj. Ketu shpjegohen lidhjet fare-fisnore,dashuria dhe respekti qe kane patur per njeri-tjetrin,veshtiresit natyrore qe kan kaluar ne bore,shi,ne akull dhe ne terren shume te thyer malor ne ato alpe shkullore. Ne historik pasqyrohet sakrifica e disa brezave per te ruajtur gjuhen,doket e zakonet,si dhe < fe e atdhe > ...