4 Febbraio 2017

Thesare dukagjinase 4

Qëllimi im është që në këtë libër të ri, si vazhdim i
librave të tjerë për Dukagjinin të sjellë disa aspekte të reja,
sidomos në fushën e krijimtarisë gojore dhe të traditës së
tillë, pa anashkaluar edhe dukurinë historike. Libri është
frut i një pune të gjatë hulumtuese dhe vjelëse, jo vetëm
në botime për këtë problem, por edhe nga vetë goja e
popullit të Dukagjinit...

PËRMBAJTJA :
: Luftërat që ka zhvilluar populli i Dukagjinit në shekuj

Qendresa e Dukagjinit kundër pushtuesve osmanë ..........
Dukagjini në luftë me shovinistët serbo – malazezë ....
Pushtimi i vendit nga Italia fashiste, 7 prill 1939 ...
Dukagjini është djegë, vra e prerë për liri,
pavarësi e drejtësi për vatan, besnikëri,
për zakone e bujari
Disa nga shkrimtarët e personalitetet e shquar
për Pultin e Dukagjinin kanë thënë ......
Lëvizja Nacional – çlirimtare ..........
: Këngë trimërie

Kënga e Mehmet Shpendit .....
Kënga e Ndoc Mark Dedës ..........
Kënga e Halil Gashit .....
Këngë për luftën e Plavës dhe Guxisë........
Këngë për Lidhjen e Prizrenit ...........
Këngë për luftën e Prizrenit .........
Këngë për Luftën e Kaçanikut .......
Këngë për Kryengritjen e Malësisë së Madhe ..
Këngë për rrethimin e Shkodrës 1912 ......
Këngë për Esat Pashën 1912 .....
Këngë për luftën e Shkodrës 1912 .....
Këngë për luftën kundër Serbit ..........
Këngë për Mehmet Shpendin ..........
Këngë për Shtatë Shaljanët .............
Këngë për Mark Lulën (Bajraktarin e Shalës) ..............
Këngë për Xhur Kolën e Shalës .......
Këngë për Lulash Gjeloshin (Bajraktarin e Shoshit)........
Këngë për luftën e Qafës Agrit ...........
Këngë për Gjon Ujkën e Gjurajve .............
Këngë për Ndue Dedën ............
Këngë për djemtë e Xhanit ..........
Këngë për Nikë Çunin (Bajraktarin e Xhanit) ........
Këngë për Pëllumb Gjonin e Ndue Delinë e Xhanit .......
: Këngë dashurie

Moj e mira që shkon me gja ........
Moj e mira me shami të kuqe ............
Moj e mira që shkon në krue .............
Moj e mira që shkon me gja ...............
Moj e mira në shteg t’oborrit ..........
Moj e mira me dy shamija ............
Moj e mira qafë gastare ...............
Moj e mira qerpik me rrema ................
Boll e mirë – Bardhoka e bardhë ......
E mirë boll, që del te dera ............
Moj e mira me dy shamija ...................
E mirë boll që del në shkallë ..............
Moj e mira që shkon me lopë .............
Del syzeza me korr në arë ................
Dy të mira në një katund ..............
Ç’po kuvend çika me çikë ..................
Moj e mira tu pojata .................
Moj e mira që ma shtron shtratin .....................
Moj e mira qerpik me rrema ..................
Sa të ketë zemra gjak shqiptari ..............
Qysh don me kanë ................

:Fjalë të urta të thëna ndryshe ...............