4 Febbraio 2017

Thesare dukagjinase 3

Ne kete liber pasqyrohen gojedhenat shekullore te Dukagjinit ne lufte per mbijetese.
C’fare na kujtojne muajt e vitit:
Moti,menyra e parashikimit te tij,periuercaktimi i ores ne 12:00 te dites ne muajt qershor-korrik-gusht,ku do qe ndodhesh
C’eshte kashta e kumares dhe ç’fare na sherben.....
Kur lind ylli i mengjesit e ç’fare na sherben......
Ndryshimi i kohes,kur fryn era nga veriu ose e jugut,kur mica lan faqet,kur hena ka rrethin afer ose larg,kur delet kullosin shume ose rrin mriz...
kur peshqit kercejne ne uje.........
Kur mjegulla kalon disa vende te veçanta bjen shi brenda 24 oreve......
Kur ndryshon hena,zakonisht ndryshon edhe koha................
Moti perseritet çdo 6 muaj etj…..............
Keshilla te vjetra:

Mos me te djeg qepa me heqe ethet(malarien),me shendosh legaten qe u bien ne gji bagetive. Me u
ruajt nga sofra (shtojzavalleve),mos me te le vajza shume, me heq urithin prej livadhit,me u ruajt nga shtrigat,si do te veprosh kur don me shti themelet e shtepia se re,me zgjill urinen e njerzve ose te bagetive,
me shendosh dhimjet e barkut,me shendosh bagetit prej syrit keq,me shendosh kollin e that,lijen e qenit,per
me tu shpi kemba. Me largu mijte prej shtepie,mos me te ba gja gjarperi kur te hajne njeriun ose bagetine.
Me heq lungen,luthat kur u dalin femijeve ose te medhenjve.Me shendosh rrjebullin qe u del femijeve,me
heq shmirin e bagetive etj....
Mjekime popullore:

Menyrat qe jane perdorur per sherimin e semundjeve te ndryshme ne zonen e Dukagjinit:
Per legaten e thate (TBC),kur vdesin femijet shpesh,kur te han merimanga e dheut,si me heq
majasilin (ekzemen),si me heq legaten e tokes,si me shendosh grate ose bagetit kur ju bien ne gji.Me dit si do te veprosh mos me te ra dhembet,me shendosh verdhzen,te kuqet e madh.Me shendosh reumatizmen,
kollin e that,plaget kur digjesh nga zjarri,uji i valet ose qumeshti etj....
Me shendosh guleshimin (azmen),dhimbjet e veshkave,kerthizen kur te ik nga vendi,me heq kromen(zgjeben).Me u shendosh kur te pickohesh,kur te djersiten kembet shume ose trupi.Me shendosh sinozitin shijatikun etj..
Ne ket liber pasqyrohen shume urime dhe neme qe bene populli,edhe keshilla praktike,e keshilla te vlefshme,si dhe keshilla te dobishme,shendetsore,higjenike etj.......